Průvodce péčí o srst vašeho domácího mazlíčka

Sprievodca starostlivosťou o srsť vášho domáceho maznáčika

Starostlivosť o srsť vášho domáceho maznáčika je viac než len kozmetická záležitosť; je to dôležitá súčasť toho, aby bol šťastný a zdravý. Domáci miláčikovia, či už sa jedná o psy, mačky alebo iné chlpaté tvory, vyžadujú pravidelnú starostlivosť, aby si udržali zdravú srsť. To zahŕňa nielen kefovanie, ale aj kúpanie, sušenie, a dokonca aj príležitostnú profesionálnu starostlivosť. Kefovanie je obzvlášť dôležité, pretože pomáha odstrániť zo srsti nečistoty, mastnotu a odumreté chlpy. Pomáha tiež rozotierať prirodzené oleje produkované ich kožou, čo môže zlepšiť lesk a stav ich srsti. U domácich zvierat s dlhou srsťou môže byť potrebné každodenné kefovanie, aby sa zabránilo zamotaniu a tvorbe rohoží, zatiaľ čo u krátkosrstých plemien stačí kefovanie raz týždenne.

Pokiaľ ide o kúpanie zvieraťa, je dôležité používať šampóny určené špeciálne pre nich. Ľudské šampóny a kondicionéry môžu z ich kože a srsti odstrániť prirodzené oleje, čo vedie k vysušeniu a podráždeniu. Frekvencia kúpania navyše do značnej miery závisí od plemena vášho zvieraťa, jeho životného štýlu a typu srsti, ktorú má. Zatiaľ čo niektoré zvieratá môžu vyžadovať týždenné kúpele, iným môže stačiť kúpeľ raz za niekoľko mesiacov. Po kúpeli je tiež nevyhnutné ich srsť dôkladne vysušiť, najmä v chladnejšom podnebí, aby sa zabránilo prechladnutiu a kožným infekciám.

Strava domáceho maznáčika zohráva zásadnú úlohu pre zdravie jeho srsti. Nedostatok živín alebo strava s nedostatkom esenciálnych mastných kyselín môže viesť k matnej, suchej alebo lámavej srsti. Zaradenie vyváženej stravy bohatej na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny môže podporiť lesklejšiu a zdravšiu srsť. Tieto kyseliny možno nájsť v krmivách pre domáce zvieratá, ktoré medzi svojimi zložkami uvádzajú ryby, rybí olej, ľanové semienko alebo slnečnicový olej. Doplnky stravy sú tiež jednou z možností, ale najlepšie je poradiť sa s veterinárnym lekárom, aby určil správny typ a množstvo pre vaše zviera.